top of page

RIJKS AUTOMOBIEL CENTRALE

BOUWJAAR: 1910-1912
De Rijks Automobiel Centrale (RAC) werd in 1912 opgericht om het wagenpark van de PTT te beheren. Later kwamen er ook auto's van andere overheidsdiensten bij. Het iconische gebouw staat in de wijk Laakhavens-West, Petroleum haven. Samen met de twee (behouden) hijskranen behoort dit tot één van de zichtbepalende gebouwen in Den Haag.

In de hoogtijdagen werkte er ruim 100 mensen in de twee garage hallen, waarvan de 'Ronde hal' een interne hellingbaan heeft. De 'punthal' heeft een hoog plafond met grote raampartijen.

De voormalige RAC-hallen werd in 2009, nadat het grondig herontwikkeld was opgeleverd als centrum voor kunst en cultuur en grootschalige evenementen. Na de renovatie en installatie van een nieuwe klimaatinstallatie werd het pand geschikt voor groepen tot 3.500 bezoekers. Ook het naastgelegen kantoorpand werd gerestaureerd en voorzien van een nieuwe entree.

In 2009 werden de RAC Hallen feestelijk in gebruik genomen en in de markt gezet als één van The Industrials, samen met andere industriële evenementenlocaties als De Caballero Fabriek, Fokker Terminal, De Remise en Loods 3. Hoewel de locatie er prachtig uitziet – groots, rauw en authentiek – wist de evenementenbranche haar weg naar de RAC-Hallen niet te vinden. Dit resulteerde in leegstand en in 2013 werd het gebouw grotendeels in gebruik genomen als opslag van een bakkersketen. Daaraan kwam in november 2015 een einde door een huurachterstand. Sinds die periode heeft het pand in de verkoop gestaan maar bleef een geschikte koper uit.

Toen medio 2017 bekend werd dat de Skateboard Federatie Nederland, met het oog op de Olympische Spelen van Tokyo in 2020, een aspirant lidmaatschap bij NOC*NSF ging aanvragen en tegelijkertijd de gemeente Den Haag de ambitie had om naast zeilen en beachvolleybal een derde Nationaal Topsport Centrum naar de Residentie te halen vielen een aantal puzzelstukken in elkaar. Met deze industriele hallen werd een mogelijkheid geboden om een skatepark te bouwen waar sporters zich op Olympisch niveau kunnen voorbereiden.

Met de invulling van overige urban sportorganisaties én de invulling van het kantoordeel werd langzamerhand de Haagse Sport Centrale geboren.

logo.png

Herkomst foto's;
verzameling Haags gemeente archief en museum beeld en geluid Den Haag

met dank aan st. Haags industrieel vastgoed (shie)

bottom of page